BIO Kokosový olej 450ml

Cena
149
Původní cena
0
Ušetříte
0
ks

100% extra panenský kokosový olej v BIO  kvalitě lisovaný za studena z čerstvé kokosové dužiny. Krásně voní kokosem.

Pozor: Pro zdraví prospěšný je pouze kokosový olej lisován za studena. Toto máte u nás vždy zaručeno u všech kokosových olejů, které v nabídce máme. Mnoho výrobců to na svých obalech ani neuvádí. Jedná se zejména o ty plastové velké kýblíčky, které jsou často rafinované. Musí být uvedeno na obalu jak byl olej lisován, jinak je rafinovaný. Naše oleje jsou všechny 100% lisovány za studena a zachovají si tak cenné a prospěšné látky.

Jedno filipínské přísloví říká: “Pokud dokážete spočítat hvězdy na noční obloze, pak dokážete spočítat, kolika způsoby nám kokos slouží.“

Je možno užívat při nachlazení a chřipku přidáním do vašeho oblíbeného čaje.

TIP NA LÉTO: Skvělé pro ošetření pokožky těla, obličeje i vlasů po slunění.

Kokosový olej a jeho účinky

  • vaření, pečení, smažení- zachovává si mastné nenasycené kyseliny omega 3

  • vhodný na posílení imunity

  • pro dobré trávení a je vhodný i pro vegetariány

  • na bělení zubů

  • proti stárnutí, vhodné na akné a další ekzémy

  • na hojení jizev strií a proti celulitidě

  • péče o vlasy ( proti třepení vlasů a na podporu jejich lesku )

  • na masáže, vhodný i jako lubrikační gel

  • v zimně na tlapky pro domácí mazlíčky

  • vhodný pro kojící ženy

  • udržuje normální hladinu cholesterolu v krvi

  • bělí zubní sklovinu a podporuje dásně

  • silný antioxidant

  • vhodný pro muže jako balzám na holení a pro ženy jako tělové mléko

  • Pomáhá bojovat s diabetem II. typu

  • Podporuje správnou činnost štítné žlázy

  • Působí proti plísním, bakteriím, virům

  • Je okamžitým zdrojem energie bez ukládání do tukových buněk

Extra panenský kokosový olej je lisován za studena z dužniny zralých kokosů, pěstovaných v ekologickém zemědělství. Celý proces výroby trvá jen několik málo hodin, aby si olej zachoval svoji výbornou kvalitu. Nejsou do něj přidávány žádné konzervační látky ani barviva.

Kokosový olej chrání imunitní systém a je velmi ceněn pro svůj obsah kyseliny laurové, kaprylové, kaprinové nebo myristové.

Kyselina laurová je v těle přeměněna na monoglycerid monolaurin, který má schopnost rozkládat buněčnou stěnu bakterií i virů, zároveň reguluje střevní mikroflóru. Vzhledem k protiplísňovým, antivirovým a antibakteriálním schopnostem je účinný proti infekcím nebo kvasinkám.

Kokosový olej se v našem těle rozkládá na glukózu a dodává tak tělu energii postupně. Neusazuje se v těle, a proto se doporučuje lidem, kteří potřebují regulovat hladinu cukru v krvi, snižuje také zátěž nadledvinek a nezatěžuje štítnou žlázu. Jeho užívání je příznivé i při redukční dietě, pár lžiček dokáže navodit pocit nasycení na několik hodin a zamezí tak nárazovému přejídání, které způsobuje tzv. jo-jo efekt.

Užívání kokosového oleje má i jiné přednosti. Výborný je jako tělový olej pro suchou a citlivou pokožku. Má nádhernou jemnou vůni a snadno se vstřebává. Ošetřuje suchou kůži na loktech nebo patách, nehtová lůžka a účinný je i proti ekzémům a striím. Kojící ženy jej používají na popraskané bradavky. Velmi příjemný je jako masážní emulze. Díky vysokému obsahu vitaminů A, C a E působí jako antioxidant a zpomaluje stárnutí pokožky a napomáhá hojení ran a jizev. Kokosový olej můžete používat k obnově vlasové struktury a usnadňuje i rozčesávání.

Je výbornou ingrediencí do zdravé studené i teplé kuchyně. Má přájemnou chuť a je perfektní náhradou veškerých tuků na pečení, vaření nebo smažení. Neobsahuje žádný cholesterol a nepřepaluje se. Lidé, trpící alergií na mléko jej můžou používat jako náhradu másla. Kokosový olej je snadno stravitelný.

Panenský kokosový olej je velmi odolný proti oxidaci. Při pokojové teplotě zůstává v pevném, ale měkkém stavu, tekutým se stane až po zahřátí.


Panenský kokosový olej lisovaný z bílé hmoty zralých kokosových ořechů představuje 100% esenci nejhodnotnějších látek, vitamínů, antioxidantů a mastných kyselin, které ořech obsahuje. Tento olej patří do skupiny nasycených tuků stejně jako živočišné tuky (pro svou vysokou stabilitu je na západě nazýván rostlinným sádlem“), ale rozdílná délka řetězce mastných kyselin má odlišné působení na lidský organismus, než nasycené tuky živočišného původu.
Vzhledem ke své stabilitě se kokosový olej při zahřívání nepřepaluje a netvoří škodlivé volné radikály.

Léčivé účinky vnějšího použití: obsahuje vysoký podíl antioxidantů, vitamíny A, C, E, má velmi dobrou vstřebatelnost bez mastného filmu, regeneruje suchou a popraskanou pokožku rtů a celého těla, výborný na zábal vlasů, je skvělý pro masáže a koupele, léčí lupy a lupénku

Složení

100 % BIO extra panenský kokosový olej lisovaný za studena. Je nerafinovaný, nebělený, nedehydrovaný a neparfémovaný. Krásná kokosová vůně.

Objem: 450 ml

Země původu: Srí Lanka

Průměrné nutriční hodnoty (100g): Energie 3682 kJ/ 879kcal, Tuky 99,5g  z toho nasycené mastné kyseliny  94,2g, Sacharidy 0,6g, Bílkoviny 0,2g, Vláknina 0g.

Přečtěte si náš článek:Kokosový a palmový olej – dva rozdílné tuky. Udělejte si konečně jasno!

Kokosový i palmový tuk patří mezi tzv. nasycené tuky. Už při slově „nasycené“ se možná ošijete, vylekáte nebo se schováte pod postel. Nebojte se ničeho a čtěte dál.

Z dob dávno minulých ještě stále doznívají názory, že všechny nasycené tuky jsou špatné pro naši výživu. Tento omyl pochází pravděpodobně z dob, kdy byla zjištěna škodlivost trans-mastných kyselin. Tyto velice škodlivé látky vznikají při umělém převodu nenasycených tuků na nasycené (ztužování rostlinných olejů hydrogenací). To přesně probíhá při výrobě různých cukrovinek, krekrů, chipsů a dalších šíleností.

Je problém v nasycených tucích?

Po více než padesát let jsme se domnívali, že nám veškeré nasycené tuky škodí, zvyšují cholesterol, ucpávají cévy a způsobují obezitu. Tak lidé začali omezovat nasycené tuky. Ovšem v těch samých padesáti letech stále stoupal výskyt civilizačních nemocí i obezity. Jak to? Protože na vině nejsou nasycené tuky.

Už delší dobu prostě víme, že přírodní nasycené tuky si zaslouží úplně jiný přístup. Důležité je to slovo „přírodní“. Běžně se vyskytující nasycené tuky patřily odjakživa do stravy našich předků a to dokonce jako základ jejich přijímané energie!

Kromě živočišných tuků patří mezi tuky s převahou nasycených mastných kyselin také kokosový, palmový a palmojádrový tuk. Pojďme se podívat nejdříve na tuk kokosový.

Kokosový olej

Tradiční národy tropických oblastí, které mají kokosový tuk jako běžnou součást výživy, netrpívají téměř vůbec oběhovými nemocemi. Jejich cévy jsou v pořádku, neucpávají se.

Kokosový olej naopak disponuje mnoha pozitivy:

  • Působí proti plísním, bakteriím, virům
  • Podporuje kardiovaskulární zdraví
  • Podporuje snižování hmotnosti u obézních jedinců
  • Podporuje imunitní systém
  • Podporuje zdravý metabolismus
  • Je okamžitým zdrojem energie bez ukládání do tukových buněk
  • Omlazuje pokožku při vnějším použití (místo tělového mléka nebo jako masážní olej)
  • Podporuje správnou činnost štítné žlázy!
  • Pomáhá bojovat s diabetem II. typu

Ideální tuk na tepelnou přípravu

To všechno jsou účinky dané jeho složením. Kokosový tuk obsahuje převážně nasycené mastné kyseliny, což z něj dělá tuk tepelně stabilní – je tedy ideální na pečení a další kuchyňské úpravy.

Na teplou kuchyni se rozhodně nehodí hojně používané rostlinné oleje, jako je slunečnicový, řepkový, sojový apod., jelikož obsahují nenasycené mastné kyseliny, které za tepla oxidují! A to je velký problém! Navíc navyšují stravou přijaté množství omega-6, což vede k degenerativním onemocněním. Jejich použití nemohu doporučit.

Zdraví příznivé účinky kokosového oleje

Kokosový olej je největším přírodním zdrojem kyseliny laurové, ze které se v našem těle stává monolaurin – látka která ničí patogenní bakterie a viry (např. chřipkový, virus HIV, herpes).

Je také největším přírodním zdrojem MCT tuků, tedy mastných kyselin se středně dlouhými řetězci. Tyto tuky jsou rychlým zdrojem energie, v játrech se přeměňují přímo na energii, místo aby se ukládaly. Stimulují také metabolismus, pomáhají se snižováním hmotnosti.

Kokosový olej tak pomáhá (nejen!) diabetikům, dokáže totiž nahradit jednoduché sacharidy, jako zdroj rychlé energie. Na konzumaci jednoduchých sacharidů reaguje organizmus nevhodně vysokým vyplavením inzulínu, na MCT tuk nikoliv. To je hodně velká výhoda pro zdraví, protože diabetici obzvlášť potřebují udržet stálou hladinu cukru v krvi.

Jaký kokosový tuk vybrat

Rafinovaný kokosový tuk nemá tak dobré vlastnosti. Vybírejte si proto jen kvalitní  kokosový olej lisován za studena.

Co olej palmový a palmojádrový?

Kromě kokosového oleje je na trhu ještě olej palmový a palmojádrový. Pojďme si v tom udělat pořádek:

  • Kokosový olej se získává z  jader kokosových ořechů, pocházejících z kokosovníku ořechoplodého.
  • Palmový olej se získává z oplodí plodů palmy olejné.
  • Palmojádrový olej se získává z jader plodů palmy olejné.

A teď přichází ten nevětší problém. Popořádku…

Palmový olej a proč ho nemůžu doporučit

Palmový olej je ve světě masově používán. Je to nejobchodovanější olej na světě. Ztužovaný palmový olej se vyskytuje v ½ všech balených potravin! Jedná se o sušenky, krekry, margaríny, chipsy apod., ale je obsažený i v mýdlech, kondicionérech, rtěnkách… Proč je to tak důležité?

  1. V těch potravinách nám samozřejmě škodí (vadí to ztužení).
  2. Jeho výroba je příčinou naprosto kritického odlesňování deštných pralesů na ostrově Borneo a Sumatra.

Odlesňování mají na svědomí „palmové společnosti“, které se nezdráhají vypalovat deštné pralesy za účelem expanze palmových plantáží. Nezákonně zakládají požáry, berou místním zemědělcům půdu (jejich zdroj obživy), vyhánějí orangutany ze svých domovů. Zaplatí každému, kdo pro ně zabije orangutana. Orangutan je totiž největším „škůdcem“ palem, protože požírá jejich kořínky.

Při současném tempu odlesňování může do roku 2022 zmizet až 98 % nížinných deštných pralesů na Borneu!

Jedná se o biliónový průmysl, se kterým se dá hnout pouze odzdola. Nekupovat výrobky obsahující palmový / palmojádrový olej. V současné době je možné označovat palmový olej na výrobku pod názvem „rostlinný olej“. No, nic moc. Ale již je schválena vyhláška, která od roku 2015 nařizuje označovat přímo „palmový olej“ na obalu výrobku. Řešení do té doby? Jíst co nejvíce průmyslově nezpracované potraviny. Jak jinak.

Moc doporučuju mrknout se na skvělý dokument s názvem Zelená poušť (možná ho najdete někde na youtube). Mně to dalo zase nový impulz a uvědomění.

Takže?

Užívejte si zdravotních benefitů kokosového oleje v podobě čisté suroviny, na jakoukoliv tepelnou přípravu pokrmů, ale i na péči o pokožku. Kokosový olej se právem řadí mezi superpotraviny.

 

Tento produkt je zařazen v kategorii / kategoriích

Uživatel
Kontakty

Sluníčko - zdravá výživa
Tovačovská 177
783 75  Dub nad Moravou
Česká republika

Telefon
+420 724 421 507

Internet
slunicko-zdravavyziva@seznam.cz
www.slunicko-zdravavyziva.cz

Newsletter